Vesekövesség

A vesekövesség az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés. A férfiaknál gyakoribb, de a nőknél sem ritka az előfordulása; oka a vizeletben oldott állapotban lévő bizonyos anyagok kicsapódása, kikristályosodása. A vesekövek kialakulását elősegíti a szükségesnél kevesebb folyadékfogyasztás, a vizelet túlzott kalcium-tartalma, a veséket és vesevezetéket érintő fejlődési rendellenességek, gyulladásos megbetegedések és genetikai hajlam. A vesekövek mérete 1-2 mm-től több cm-ig is terjedhet.
A vesekő, amennyiben nem okoz elzáródást, hosszú ideig tünetmentes, “néma” maradhat, ám amennyiben egy ilyen “nyugvókő” kimozdul addigi helyzetéből és elzárja a vesében képződő vizelet útját, igen heves tüneteket okozhat.

A kisebb, 0,5 cm alatti kövek spontán is távozhatnak, a nagyobbak viszont kezelésre szorulnak. Manapság már lehetőség van a vesében, vagy a vesevezetékben elakadt kövek ún. testen kívüli lökéshullám-kezelésére (ESWL-kezelés), azaz a kövek apró darabokra törésére műtéti behatolás nélkül. A kezelést követően az apró, sokszor homokszemnyi darabkák spontán távoznak. A kezelés mintegy 45 percig tart, melynek során a páciens egy kezelőágyon fekszik, és a vesekőre fókuszált lökéshullámok a gyakori, változtatható erősségű ütések formájában a test szövetein áthatolva “szétrobbantják” a követ. A kezelést követően a betegek általában – amennyiben panaszmentesek – utasításokkal ellátva haza is mehetnek.

Amennyiben a kő lökéshullám kezeléssel nem távolítható el, úgy műtéti eljárásra van szükség. Manapság ez legtöbbször nagyobb vágás nélkül, ujjnyi szúráson keresztül történik (ún. endoszkópos eljárással) és csak igen ritkán kerül sor nyílt műtétre. Az endoszkópos műtét néhány napos kórházi befekvést igényel, előnye viszont, hogy a kő teljes mértékben egyszerre eltávolításra kerül.

A legjellemzőbb tünetek:

- hirtelen kezdődő deréktáji fájdalom, mely az alhasba sugározhat
- hányinger, hányás
- hidegrázás, esetleg láz
- véres vizelet
- gyakori vizelési inger

A vesekövesség ultrahang-, illetve röntgenvizsgálatokkal könnyen diagnosztizálható.

Vesehomok jelenléte esetén, vesekőzúzás után az apró darabkák távozásának elősegítése, ill. vesekő megelőzése céljából hasznos lehet vízhajtó és görcsoldó hatású készítmények alkalmazása.

Vesegörcs, vesekövesség

A vesegörcs soha sem tud jókor jönni. Ezt csak az tudja igazán, akinek már volt vesegörcsben része, melyet jellemzően a veséből elindult vesekövek okoznak.

A vesekövek kialakulása

A vesekövek kialakulásának oka, illetve hogy az egyik embernél miért alakul ki, míg a másiknál nem, a mai napig nem pontosan ismert.  Azt viszont tudjuk, hogy bármilyen vesekő is legyen (többféle kémiai összetételű ismert), kialakulását elősegíti a koncentrált vizelet, amiben az ásványi anyagok kicsapódnak. Emiatt fontos a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, ami hígítja a vizeletet.

Vesekő diéta

A leggyakoribb vesekőfajta a calcium-oxalátot tartalmazó kövek. A calcium-oxalat kristályok kicsapódásának és vesekővé összeállásának megakadályozására fontos a nagy kalcium tartalmú ételek (sajtok, csokoládé, kakaó, stb.) fogyasztásának csökkentése, a magnézium és B6-vitamin kellő mennyiségű bevitele. A másik gyakori vesekőfajta a húgysavkő, melynek kialakulását elősegíti a túl sok fehérje, főleg a vadhúsok fogyasztása. Emiatt az erre hajlamos embereknél javasolt az ún. „vörös húsok” kerülése, zöldségek fogyasztása.

A vesehomok

A vesekövek nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Először apró kristályok csapódnak ki a vizeletben, és ezek egymásra rakódása során alakul ki a vesekő. A vesehomok és vesekő kialakulását elősegítheti a fertőzött vizelet is. Emiatt nagyon fontos a vesék minél intenzívebb „átmosása”, a sok folyadék fogyasztása. Gyakran hasznos lehet az olyan természetes vízhajtó és fertőtlenítő hatású termékek fogyasztása, mint az aranyvessző kivonat, illetve gyógyteák.

Magnegold® tabletta

Magnegold® tabletta magyar orvosok által összeállított, ellenőrzött gyári körülmények között gyártott tabletta, ami magnéziumot, B6-vitamint és aranyvessző kivonatot tartalmaz, így egyszerre járul hozzá a vesehomok kialakulásának megelőzéséhez és az esetlegesen már kialakult vesehomok ürüléséhez.
Kiszerelések és árak
Vesekőmegelőzés - Magnegold
OÉTI, notifikációs szám: 8231/2010