Vesekő megelőzés

A vesekövesség igen elterjedt megbetegedés. Kialakulásának számos oka lehet, elsősorban az öröklött hajlam, a kevés folyadékfogyasztás, a stressz, emellett mellékpajzsmirigy-betegség, illetve táplálkozási okok állhatnak a kialakulás hátterében.

A genetikai hajlamot befolyásolni ugyan nem lehet, ám a vesekő kialakulását a megelőző életmóddal igen. Fontos megjegyezni, hogy attól még, hogy a felmenő családtagok körében nem tudunk vesekövességről, az nem jelenti azt, hogy nem volt vesekövük, hiszen 30-40 évvel ezelőtt az ultrahangvizsgálat, a szűrés egyáltalán nem volt elterjedve, így lehet, hogy a vesekövesség szerencsés módon észrevétlen maradt, de sajnos még sokszor napjainkban is előfordul, hogy a fel nem fedezett vesekövesség a vese működésének a leállását okozza.
Kiszerelések és árak
Vesekő megelőzés
A bőséges folyadékfogyasztás alapvető a vesekövesség megelőzésében. Erre főleg a nyári hónapokban fontos odafigyelni, amikor a fokozott verejtékezéssel szinte észrevétlenül lesz a szervezetünk folyadékhiányos. Ilyen esetben a vesékben kiválasztódó vizelet koncentrálttá válik, és így a benne lévő mikroszkopikus kristályok összecsapódnak, ami vesekő kialakulásához vezet. Egy egészséges felnőtt napi folyadékszükséglete minimum 2 liter, ez természetesen fokozott izzadással járó tevékenység, illetve hőség esetén jóval több kell, hogy legyen.

Folyamatos stresszes életmód esetén a vesén átáramló vér mennyisége csökkenhet, ami szintén a vizeletkiválasztás csökkenését, a vizelet koncentrálódását okozhatja, ezáltal elősegítve a vesekő kialakulását. Ilyenkor fontos, hogy stresszmentesebb életmódra törekedjünk, a sok folyadék fogyasztásával pedig növelhetjük a vesék kiválasztását.

Akinek már volt veseköve, az számíthat arra, hogy kövei kiújulnak . Éppen ezért olyanoknál, akiknek már volt vesekövük, különösen fontos a megelőzésre való törekvés. Ez történhet az étrend módosításával: pl. kalcium tartalmú kövek esetén a tejtermékek, kakaó, csokoládé, spenót túlzott fogyasztásának kerülése, húgysavkövesség esetén a húsfélék, főleg a vadhús és a vörös húsok kerülése.

Léteznek olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák a bélből a kalcium felszívódását, ezáltal segítik a kalciumot tartalmazó kövek kialakulásának megelőzését. A húgysavkövek kialakulásának megelőzésére a vizelet vegyhatását lúgosító tabletták ismertek.
Bármilyen összetételű korábbi kő, vagy meglévő vesehomok esetén célszerű lehet általános vízhajtó és görcsoldó hatású anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása is. Emellett általánosan segít a megelőzésben a sószegény étrend és a rendszeres testmozgás is.

Ha az általános módszerek nem segítenek, próbálja ki a Magnegold®-ot a tünetek csökkentésre és vesekő ellen!
Magnegold

Leggyakoribb vesekő típusok:

Ca-oxalat kő – a leggyakoribb vesekő típus
Struvit kő – általában gyulladások talaján alakul ki
Húgysav kő – magas húgysav tartalmú ételek (pl. vörös húsok) fogyasztása esetén alakul ki
Vesekő megelőzés
OÉTI, notifikációs szám: 8231/2010